Запаљене четврте „Песничке ватре златиборске“

Уметничка манифестација „Песничке ватре златиборске“ одржана је четврти пут уз обележавање 100 година од смрти великана Владислава Петковића Диса и Милутина Бојића. Повељу за укупно ствараштво добио је Љубивоје Ршумовић, а учествовали су и песници златиборског краја, као и гости из иностранства.
Главни мотив овогодишњих Песничких ватри било је обележавање 100годишњице смрти Владислава Петковића Диса и Милутина Бојића и великог страдања српске војске и народа у Првом светском рату. Песмама које су изводили Марија Марић Марковић и Љубомир Беговић одата је пошта жртвама тадашњег Великог рата. Публика у конгресној сали хотела Мона подсетила се стихова песама двојице песника који су и сами због рата страдали.

 

Pesnicke vatre zlatiborske

Традиционалну „Повељу песничких ватри златиборских“ за изутетан допринос уметности и култури добио је Љубивоје Ршумовић. Како су навели организатори, признанње су придружили стотинама заслужених награда честитавши му шездесетогодишњицу стваралачког похода од родног Љубиша до вечности. У програму је учествовао хор основне школе Димитрије Туцовић, а управо је деци посвећен већи део Ршумовићевог стваралаштва.

Pesnicke vatre zlatiborske
Песничке ватре одржавају се у оквиру 54. међународних сусрета писаца које организује Удружење књижевника Србије. На Златибору су своје песме казивали песници златиборског краја Милосав Радибратовић, Мирјана Ранковић Луковић и Милуника Митровић, али и гости из иноствранства Борис Бренџа, Штефан Цифра, Иван Џепарски, Луј Беролм и Антоан Симон који су поред језика, стила и тема представили и другачије начине казивања поезије.

Pesnicke vatre zlatiborske
Председник општине Чајетина Милан Стаматовић рекао је да су овакви догађаји пример како може и унутрашњост Србије да се културно развија ако иза тога стоји локална самоуправа.
Манифестација је крунисана симболичним паљењем ватре на Шуматном брду најављујући нове песничке сусрете за следећу годину.

www.zlatiborpress.rs