Витезови отворили Златиборско културно лето

Свечаном академијом и доделом признања Видовдански витез у библиотеци  Љубиша Р. Ђенић“ у Чајетини, јуче  је   на Златибору  званично  почело Златиборско културно лето.

Видовданске културне свечаности одржавају се по  четврти пут на Златибору под покровитељством општине Чајетина и уз подршку ТО Златибор.

Организациони одбор  Видовданских културних свечаности једногласно је одлучио да Златну плакету Витез српске културе додели писцу Радомиру Андрићу. Плакета Витез српске глуме припала је Небојши Глоговцу, Витез српске музике Бори Дугићу, Витез српског сликарства Милану Туцовићу, Витез српског спорта селектору рукометне репрезентације Веселину Вуковићу, Витез српске медицине проф. др Бошку Ђукановићу, Витез српске привреде  ,власнику предузећа  Мастер Милк д.о.о Радоју Цветићу.

Чланови организационог одбора Видовданских културних свечаности верују у успех, професионалност и хуманост, па су тако и признања Видовдански витез добили  најистакнутији припадници својих професија, који захваљујући свом раду,таленту,преданости послу и достигнућима годинама уназад дају витешке доприносе у областима којима се баве.

Овогодишњи награђени признања су добили као најистакнутији припадници својих професија, који захваљујући својим доостигнућима годинама уназад дају витешке доприносе областима којима се баве. “Песник мора да се бори за аутентичну песничку реч” речи су овогодишњег витеза српске књижевности. Својим стиховима, делом И преко четрдесет објављених књига, Радомир Андрић се  изборио за једног од најзначајнијих стваралаца  савремене српске књижевности.

Небојша Глоговац, витез српске глуме, један је од најцењенијих глумаца средње генерације. Критичари сматрају да је отворен И неоптерећен славом И да нам кроз своје улоге “у посљдњих двадесетак година из позоришта и са филма преноси животне истине и дилеме обичног, мислећег човека, којему сметају неправда и одсуство личне слободе”. Можда га најбоље описује сопствена реченица “Уметник је љубав у делу”.

Витез  је и Бора Дугић, уметник који доказује да  је на фрули могуће свирати  најразличитије мелодије- од пасторалних елегија, преко  брзих, виртуозних композиција, па до дела класичне музике… Његово извођење називају “звучним чаролијама непоновљивог Боре Дугића”.

Милан Туцовић- познат и признат уметник, кога називају „најчудеснијом појавом у српском фигуралном сликарству овог века”, чија дела зраче “тајанственом И неухватљивом раскоши”, миљеник је публике и критичара и заслужено овогодишњи витез у домену сликарства...

Витез српске медицине, проф др  Бошко Ђукановић важи за једног од најбољих светских кардиохирурга. Током каријере усавршавао се у области кардиоваскуларне хирургије у најпознатијим институцијама у САД и Француској. Научни је сарадник Медицинског факултета у Београду, а од 2000. је на месту директора Института за кардиоваскуларне болести Дедиње.

Витез у свом домену је и Веселин Вуковић,- селектор рукометне репрезентације Србије,  „човек коме цела Србија кличе“, „емотивац са ставом“  и „Актер највећих успеха југословенског рукомета”.

Да је витештво могуће и у српској привреди доказује предузеће Мастер Милк д.о.о.,  инвестирањем у куповину  Пољопривредног комбината Златибор .Улагање у сточарство,кооператива са златибосрким домаћинима,запошљавање младих људи основни су циљеви пословања предузећа Мастер Милк.д.о.о.