Спојени водоводи Ужице и Мачкат

Историјски дан - После пет година изградње, јуче свечано потписан уговор о испоруци воде између ЈКП „Водовод" Ужице и ЈКП „Водовод Златибор" општине Чајетина

У златиборском селу Мачкат јуче је свечано потписан уговор о испоруци воде између Јавно комуналног предузећа „Водовод" Ужице и Јавно комуналног предузећа „Водовод Златибор" општине Чајетина.

Спајањем ужичког са чајетинским водоводом сигурно снабдевање водом имаће и десетак села чајетинске општине.

У Мачкату су мештани јуче имали два разлога за славље. Поред славе мачкатске цркве, велики број мештана је дошао да свечано обележи спајање два водовода. Миломир Средојевић, директор ЈКП „Водовод" из Ужица, и Раде Јовановић, директор ЈКП „Водовод Златибор" из Чајетине, уз присуство руководства обе општине и свештеника СПЦ потписали су уговор о испоруци воде.

Јован Марковић, градоначелник Ужица, рекао је да ужички водосистем „Врутци" има довољно воде за Ужице, али и да се шири на друге општине.

Потписивање уговора подразумева снабдевање водом у први мах више од 500 домаћинстава. Поред Мачката, воду ће из ужичког водосистема „Врутци" добити још неколико села на територији општине Чајетина. Овим је омогућено да људи имају довољно воде за своје потребе - рекао је Јован Марковић и додао да је град Ужице претходних година уложио око 350 милиона динара у развој водоводне мреже у високим зонама града.

Милан Стаматовић, председник општине Чајетине, рекао је да спајање два водосистема показује како може да буде добра и значајна међуопштинска сарадња.
- Ово је историјски дан за месне заједнице Мачкат, Беле Земље, Љубиш, Крива Река, Никојевићи и још неколико села. До сада су ова села два пута свечано обележавала пуштање водовода са водосистема „Змајевац", али то је било недовољно да се задовоље све њихове потребе. После пет година изградње, уз неколико мањих проблема, овај пројекат је реализован. Овим спајањем водовода водоснабдевање ће бити решено дуги низ година - рекао је Стаматовић.
Општина Чајетина је, према Стаматовићевим речима, преко донације надлежног министарства на територији града Ужица уложила 68 милиона динара у изградњу водовода и резервоара, док је град Ужице уложио седам милиона динара за изградњу цевовода и резервоара на територији општине Чајетина. Он је додао да ће се ова водоводна мрежа даље развијати.

- Постојећи водосистем на Златибору тренутно задовољава све потребе у тој месној заједници, али имамо проблема са водоснабдевањем у самој општини Чајетина и селима Шљивовица и Трипкова, тако да ће се ова мрежа ширити даље - рекао је Стаматовић.

Мештани Мачката кажу да су до сада имали воду, али са веома слабим притиском, који није био довољан да подмири све њихове потребе, па су зато пресрећни због решеног питања водоснабдевања.

Иван Ивановић, директор Основне школе „Миливоје Боровић" у Мачкату, каже да ће деца од сада пити квалитетнију воду.
- Вода је у школу доведена 1968. године из локалног водовода и од тада се више ништа није мењало. Догађало се да немамо воде у школи, што је представљало велики проблем. Овим водоводом добићемо редовно снабдевање водом, без обзира на временске услове, а деца ће имати квалитетнију воду - рекао је Ивановић. 

Извор: Пресс/ Звездана Глигоријевић