Прослава 150 година цркве у Мачкату

Пригодним свечаностима на Илиндан је обележено 150 година постојања цркве  Светог пророка Илије у Мачкату...

Уз присуство свештенства,  мештана и гостију, а поводом обележавања 150 година постојања ове цркве  и крсне славе Храма, у петак,  31. јула одржан  је концерт хора из Темишвара, у суботу, 1. августа после вечерње литургије организовано  је саборовање хорова Епархије Жичке и гостију, а у недељу, на Илиндан, обележена је крсна слава.
 
Од 1809. године, када је вероватно саграђена, па све до 1859. године, постојала је брвнара црква у Мачкату. За време владавине кнеза Александра Обреновића подигнута је нова црква 1859. године. 1915 године црква је испуцала, па је због тога затворена. Храм је обновљен 1934. године. Црква је монументална грађевина, а последњи радови, доградња звоника на западној страни, изменили су њен првобитни изглед. Он је у доњем делу нешто шири и са четири бифоле. Црква је једнобродна, са полукружном апсидом на источној страни. Кров је споља двосливан, док је изнутра бачваст.

Извесна сума новца издата је 11. децембра 1860. године на име изградње иконостаса који представља коректно сликарско остварење. На иконостасу - царске двери и икона Христа - дело су Алексија Лазовића. У цркви се чува крст кујунџијске израде из 19. века, два чирака са потписом мајстора Панте из 1860., а сачуван је и протокол  рођених од 1837. до 1850 године.

У новије време, 2000. године, Даница Шишовић је осликала на предњим нишама цркве Светог пророка Илију и Исуса Христа. Ове године је Јована Јовановић урадила мозаик Св. Пророка Илије изнад врата цркве. Овај храм у Мачкату је права ризница у малом, истински чувар духовног и  културно-историјског  богатства.