Представници општине Чајетина на 9. Међународном сајму пршута у општини Тињан

Представници Општине Чајетина, из Туристичке организације Златибор и Златиборског Еко Аграра представили су своју општину и произвођаче традиционалних производа на 9. Међународном сајму пршута у општини Тињан (Хрватска), која је 2006. године добила статус општине истарског пршута.

На сајму су представљени производи из неколико земаља, пре свега из Хрватске, Словеније, Аустрије, Шпаније, Србије.

На сајму учествује преко 40 излагача из наведених земаља који превасходно производе пршут уз примену различитих технологија производње.

Сајам траје два дана и за то време га посети преко 20000 људи.

Посета делегације из Чајетине је резултат сарадње Општине Тињан и Општине Чајетине на предстојећем пројекту у позиву за пројекте Европа за грађане на који су заједно аплицирали са партнерима из Шпаније, Италије, Аустрије и Словеније.

Без обзира на исход пројекта створена је институционална мрежа поменутих партнера као основ за даљу сарадњу и промоцију сувомеснатих производа. Један од првих корака у оквиру сарадње је и посета делегација и произвођача из Шпаније, Италије, Аустрије, Хрватске и Словеније предстојећој Пршутијади у јануару 2016. за када је најављен и следећи састанак.