Пршутијада успешна на јубилеј!

Од 15. до 17 јануара 2010. године у Мачкату је одржан 10. Сајам сувомеснатих производа, под покровитељством општине Чајетина, Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Владе РС и Туристичке организације Златибор.

Мачкат, мало село подно Златибора, искористило је и ове године прилику да се наметне Свету и представи своје квалитете на десетој, јубиларној Пршутијади. Организатори су и овога пута били произвођачи сувомеснатих производа и општина Чајетина.

Манифестацију је отворио Зоран Мићевић, директор Управе  за ветерину Министарства пољопривреде РС, рекавши да је постигнут један висок ниво у производњи сувомеснатих производа и да сви изложени производи и стандарди који су постигнути у производњи, али и дистрибуцији производа, говоре да  овај простор превазилази глобалну економску кризу. „ Људи са ових простора су схватили да добар рад, технологија, праћење захтева тржишта, квалитетан производ, могу помоћи људима да задовоље потребе за бољим животом, а ове године ће и Министарство пољопривреде повећати субвенције регистрованим пољопривредним домаћинствима “, обећао је господин Мићевић.

Иначе, на овој јубиларној Пршутијади уведена је једна новина: није било стручног жирија, већ су произвођаче и њихове производе оцењивали посетиоци. Тако је, према броју њихових гласова, победник Пршутијаде Саво Зарић из Качера, друго место припало је Радовану Анџићу из Мачката, а треће – Раду Шопаловићу, такође из Мачката.

Према незваничним подацима, Овогодишњи Сајам сувомеснатих производа посетило је око 10 000 људи. Организатори су приредили једно изненађење: награђивани су  и посетиоци Сајма, па је главна награда – џак пршуте, припала Алекси Петровићу из Ужица, другу награду – квадратни метар сланине – добила је Катарина Живановић из Ваљева, а трећу – 10 метара кобасице – Драгојла Јовановић из Ужица.

Пропратни програм био је, такође, богат и занимљив. Одржана су предавања из области пољопривреде о примарној производњи меса, заштити биља, производњи млека,  удруживању и сеоском туризму.