Потписан протокол о сарадњи на активностима стављања аеродрома Поникве у функцију за комерцијалне летове

Потписивање протокола о сарадњи на активностима стављања аеродрома Поникве у функцију за комерцијалне летове, одржано је у петак, 2. децембра, у Медија центру у Београду, на иницијативу Општине Чајетина.

Protokol

Протокол о сарадњи потписали су представници локалних самоуправа и привредних и туристичких асоцијација Златиборског управног округа, и то: г-дин Милан Стаматовић, председник Општине Чајетина; г-дин Борис Мрдовић, председник Скупштине општине Прибој; г-дин Радосав Васиљевић, председник Општине Нова Варош; г-дин Амел Папић, секретар Скупштине општине Сјеница; г-дин Арсен Ђурић, председник Управног одбора Туристичке организације регије Западна Србија и г-дин Војислав Јанић, председник Удружења Туристичке привреде Златибора.

Председник опптине Чајетина Милан Стаматовић истакао је да је активирање аеродрома Поникве не локални, већ општи интерес региона Западне Србије, те да већ дуже време постоји иницијатива Општне Чајетина да се приступи правној процедури статусне промене ЈП аеродром Поникве који је сада у власништву Града Ужица, који самостално није у могућности да исти приведе намени. Само удруженим напорима свих локалних самоуправа, привреде и туристичких и привредних асоцијација може се очекивати да се аеродром Поникве, на задовољство грађана и привреде може ставити у функцију.

У току је формирање буџета на републичком, као и на нивоу локалних самоуправа, те је то разлог због којег смо се и определили да у овом тренутнку приступимо потписивању протокола о сарадњи, како бисмо упутили снажну поруку надлежним органима и и планирали средстава за аеродром у буџетима за наредну годину– истакао је Милан Стаматовић, председник Општине Чајетина.

Potpisivanje protokola

Даље је додао да је ово само иницијално потписивање протокола о сарадњи те да је ће му у наредном периоду моћи приступити и остале локалне самоуправе Златиборског округа.

Већ дуже време постоји жеља локалних самоуправа Златиборског округа да се активира аеродром Поникве, чије ће стављање у пуну функцију значити нови инпулс у развоју Златара који сада заостаје за Златибором, али и самог Прибоја, као и  да ће инострани гости са Поникава стизати до Прибоја за свега 40 минута, уместо више од 4 сата колико им сада треба да стину из Београда истакао је Борис Мрдовић, председник Скупштине општине Прибој.

Председник општине Нова Варош Радосав Васиљевић позвао је надлежне органе да помогну да се проблем са аеродромом Поникве што пре стави у функцију, а да ће локалне самоуправе са своје стране учинити све што је потребно да се исти стави у функцију.

Protokol

Аресен Ђурић, председник Управног одбора Туристичке организације регије Западна Србија и Војислав Јанић,  председник Удружења туристичке привреде Златибора сагласили су се да је стављање у функцију  аеродрома Поникве предуслов даљег развоја туризма у Западној Србији, те да се значајнији прилив иностраних гостију може очекивати тек по оспособљавању аеродрома, као и да се у првих пар година може очекивати да се удвостручи број иностраних гостију.

Потписивање протокола је иницијалног карактера и у наредном периоду очекује се да га потпишу и друге заинтересоване локалне самоуправе из Западне Србије и источних делова Републике Српске.

Предмет протокола односи се на сарадњу на активностима стављања аеродрома Поникве у функцију за комерцијалне летове, односно пружање подршке правној процедури статусне промене ЈП аеродром Поникве из јавног у друштво посебне намене – друштво са ограниченом одговорношћу регионалног карактера, сходно Закону о јавно – приватном партнерству и концесијама.

Циљеви иницијатора јесу повезивање земаља региона, ресорних министарстава, локалних самоуправа, привредника, туристичких посленика и др, како би се обезбедила потребна средстава за завршетак свих радова потребних да се аеродром Поникве стави у функцију за комерцијалне летове, али и да се обезбеди финансијска стабилност аеродрома Поникве све док се не достигне промет који ће омогућити његово самоодрживо пословање.