Песничке ватре златиборске

Манифестација „Песничке ватре златиборске“ ове године  одржава се у четвртак 21. септембра  у 18.30 часова у хотелу „Мона“ на Златибору.
У оквиру манифестације и ове године  окупиће се врхунски уметници, песници, глумци и певачи и одати пошту великанима  поезије и страдалницима Великог рата Милутину Бојићу и Владиславу Петковићу Дису.Златиборско вече  украсиће и стварна велика ватра,којa ће након уметничког програма, бити запаљена на Спомен обелиску Шуматно брдо на Златибору.
Овогодишњом уметничком манифестацијом на Златибору обележиће се 100-годишњица њиховог одласка у вечност и јединствене епопеје српске војске.

Непоновљиве стихове „Плаве гробнице“, „Можда спава“ и друге, говориће глумци Ана Симић и Слободан Љубичић,  вечне мелодије „Тамо далеко“, „Креће се лађа Француска“... певаће музички уметници Марија Марић Марковић (Мари Мари) и Александар Стаматовић.Наступиће и хор Основне школе „Димитрије Туцовић“ из Чајетине.

фото: архива zlatibor.tv 

Повеља песничких ватри за целокупно стваралаштво биће уручена Љубивоју Ршумовићу.Ово признање до сада су добили академик Љубомир Симовић и Радомир Андрић.

O Ршумовићевом делу говориће Владимир Андрић, писац, позоришни, филмски и телевизијски редитељ и уредник ТВ програма за децу, иначе аутор документарне ТВ емисије о Ршумовићевој поезији за децу.

У програму учествују  и песници  из иностранства,гости Удружења књиженика Србије: Louis Berholm i Antoan Simon, (Француска), Boris Brenza i Stefan  Cifra,(Словачка), Иван Џепарски, (Македонија) и Turgut Tanyol, (Турска),који ће стићи са традиционалних  54. Београдских сусрета писаца.

Ову песничку репрезентацију употпуниће Миљурко Вукадиновић из Београда,  Живојин Ракочевић из Грачанице, Слободан Ристовић, Милосав Радибратовић, Мирјана Ранковић Луковић и Јеремија Лазаревић, песници са Златибора и Милуника Митровић из Косјерића.

Сценарио и режију потписују Александар Аврамовић и Јован Марковић, а организатори су Општина Чајетина, Туристичка организација Златибор,Удружење књижевника Србије  и Продукцијска кућа „Фит“ из Београда.