ОПРЕМАЊЕ ЦЕНТРА ЗА АСИСТИВНЕ ТЕХНОЛОГИЈЕ У ОСНОВНОЈ ШКОЛИ У ЧАЈЕТИНИ

У основној школи „Димитрије Туцовић“ у Чајетини је у току опремање Центра за асистивне технологије, који ће служити корисницима Дневног боравка за децу са сметњама у развоју “Зрачак“, деци из вртића и ученицима, да лакше савладавају образовне процесе и да развијају вештине неопходне за свакодневни живот.

Oprema
Опремање Центра се спроводи у оквиру пројекта Подршка инклузивном образовању и обуци за свакодневни живот деце и младих са сметњама у развоју,  који је део програма прекограничне сарадње Србије и Црне Горе. У Србији, овај пројекат реализује основна школа „Димитрије Туцовић“ са удружењем грађана Златиборски круг из Чајетине и Специјалном школом „Миодраг В. Матић“ из Ужица.  
На  почетку пројекта је организовано студијско путовање за чланове пројектних тимова из Србије и Црне Горе и за наставнике, у Нови Сад у школу „Милан Перовић“ где су се учесници имали прилику да виде како се практично користе асистивне технологије у настави.
Крајем 2016. године у Чајетини и Ужицу је извршена процена стања и образовних потреба корисника Дневног боравка за децу са сметњама у развоју „Зрачак“ и ученика специјалне школе „Миодраг В. Матић. На основу извештаја о процени корисника, планирана је набавка специјалних помагала, инструмената и софтвера, који ће корисницима помоћи да успешније савладавају образовно-наставне  програме, као и да лакше обављају свакодневне животне задатке.

Oprema
Према речима Милке Васиљевић, директорке школе „Димитрије Туцовић“ и менаџера пројекта, почетком ове године је организована обука за наставнике о имплементацији инклузивног образовања, а у јуну је организована обука о примени асистивне технологије за децу и младе са сметњама у развоју, њихове родитеље, наставнике и стручне раднике.
Недавно је у школу стигао први део опреме, а ускоро се очекује софтвер и остатак опреме, који ће бити распоређен у школу у Чајетини и Специјалну школу „Миодраг В. Матић“ у Ужице.  
Циљ пројекта је унапређење социјалне инклузије и квалитета живота деце и младих са сметњама у развоју у Србији и Црној Гори кроз развијање сарадње пограничних области у коришћењу и размени људских ресурса и информационо-технолошких достигнућа, асистивне технологије и вршњачке подршке.

Oprema

Logo