Није реално да Поникве одмах буду профитабилне - Чајетина заинтересована за што брже отварање аеродрома

Скупштина општине Чајетина спремна је да, сходно својим могућностима, определи и средства за стављање Поникава у функцију, каже председник Општине Чајетина Милан Стаматовић. Он наводи да постоји воља и жеља да се регион Западне Србије, преко Поникава, укључи у европски и светски ваздухопловни систем.

– На конференцији за штампу у августу ове године представник Wizz Air исказао је заинтересованост за Поникве, уз напомену да чекају расплет ситуације и да ли ће се створити услови за летове – рекао је он и као пример добре праксе навео аеродром у Нишу.

– Пре доласка ове компаније на аеродром Константин Велики у Нишу средином 2015. године на нишком аеродрому није реализован нити један међународни лет у 2014, а доласком и Ryanaira до краја 2016. године очекује се промет од око 300.000 путника – додаје.

Стаматовић каже и да није реално да аеродром Поникве постане профитабилан одмах на старту, већ да се, кроз његово стављање у функцију, створе услови за развој привредних активности Златиборског округа и Западне Србије.

Позива се на процене према којима би активирањем аеродрома Поникве било омогућено унапређење привредне активности округа за 30%.

– Западна Србија један је од ретких региона са спољнотрговинским суфицитом. Нефункционалност аеродрома, у комбинацији са лошом друмском повезаношћу са Београдом и коридором 10, дотрајалошћу железничке инфраструктуре неки су од главних разлога због којих су Златибор, Тара, Мокра гора, Голија и Златар превасходно домаће туристичке дестинације, са малим бројем иностраних гостију међу којима су најбројнији гости из околних земаља – сматра Стаматовић.

– Надамо се да ће Град Ужице имати разумевање за иницијативу да решење за Поникве лежи управо у удруживању локалних самоуправа и привредника Златиборског округа и Западне Србије, те да ће, у што је могуће краћем року, донети Одлуку о статусној промени аеродрома Поникве на задовољство целог региона – додаје.

Извор вести: eKapija

Ponikve