Фестивал фолклора: „1 000 на 1 000″

У Чајетини je одржан 7. Фестивал ветерана фолклора. Јединствено окупљање фолклорних удружења из Србије и региона и ове године окупило je преко 1200 учесника што га, према речима организатора, сврстава у један од највећих фестивала фолклора у Србији.

Прошлогодишњи фестивал ветерана фолклора је у Чајетини окупио око 900 учесника. Утисци које су фолклораши понели из овог златиборског места казивао је да ће радо учествовати и на овогодишњем фестивалу. Због тога су ни мало претенциозно организатори, Удружење за неговање народне традиције „Ветерани Златибора“, ово окупљање назвали „1 000 на 1 000“.

„Управни одбор је имао ту идеју да да име фестивалу Златиборе шири своје гране и прихвати 1000 фолклораша на 1000 метара“, рекао је пред почетак фестивала Цанко Пауновић, председник Удружења. „Међутим, десила се ситуација да ће бити преко 1 200 учесника, тако да се надам да ће следеће године бити 1400 учесника и правићемо фестивал на врху Торника!… Стварно, имали смо захтев за пријем преко 2 000 учесника из читавог Региона.“

Уз свесрдну подршку општине Чајетина, ТО Златибор, Спортског центра и многобројних златиборских привредника, Ветерани Златибора су успели да се и ове године покажу као одлични домаћини. Да би што боље организовали смештај фолклораца и да би концерт протекао у доброј атмосфери, домаћини овога пута нису учествовали на Фестивалу, али је зато на паркету чајетинске хале спортова заиграло око 1200 играча из многих крајева земље и иностранства.

„Наступиће 50 ансамбала из Србије, БиХ, Републике Српске, Хрватске, Македоније, имамо 5 КУД-ова из Аустрије, 4 или 5 из Словеније, тако да смо обухватили целу бившу Југославију, чак и даљу дијаспору“, рекао је Марко Весовић, уметнички руководилац Удружења.

Фестивал је отворио заменик председника општине, Арсен Ђурић, пожелевши добродошлицу многобројним гостима.
„Посебно задовољство јесте да су сви учесници овог фестивала као једна велика фамилија на Балкану и нека тако и буде!“

Атмосфера која је владала током фестивала била је изузетно добра захваљујући добром расположењу како играча, тако и публике. Следећа година, судећи по свему, биће још ватренија.

www.zlatiborpress.rs