Ђачки парламент у посети Скупштини општине Чајетина

Представници ђачког парламента ОШ „Димитрије Туцивић“ из Чајетине и са Златибора у среду 11. октобра посетили су СО Чајетина. У разговору са председником Милојем Рајовићем, ђаци су се упознали са принципом рада скупштине и доношењем одлука. Такође, упознати су и са капиталним инвестицијама општине Чајетина, а пре свега са изградњом постројења за пречишћавање отпадних вода, за који су и сами заинтресовани, јер су већина њих чланови и еколошке секције.
Како ради скупштина општине, како се одлуке доносе, а пре свега припремају и на крају спроводе, шта је то што један локални парламент све ради и за шта је задужен, само су нека од питања на које је одговоре ђацима дао председник чајетинског парламента, Милоје Рајовић.

Parlament

„Да би се одлуке усвојиле, потребно је да имамо већину, а то је 16 од 31 одборника. Након њиховог доношења, иду на извршење. А ово је иначе основна улога СО Чајетина. Највише радимо планове за читаву нашу општину, на основу којих се касније гради, било да се граде зграде, или водовод и канализација, а ту је и поправка путева. Доносимо и одлуку о буџету, именујемо директоре јавних предузећа и установа“, каже Милоје Рајовић, председник СО Чајетина.

Rajovic
Рајовић је представнике ђачког парламента упознао и са најзначајним пројектом, а то је изградња постројења за пречишћавање отпадних вода, за чију су градњу и будуће функционисање и сами ђаци веома заинтресовани, јер су већина њих чланови еколошке секције. Договорено је да ђаци, који су заинтресовани, буду позвани на свечано постављање камена темељца, планираног у наредних десетак дана. Ђачки парламентарци упознати су и са изградњом гондоле, као и са значајним пројектим а у циљу побољшања школских услова, а то се односи на изградњу фискултурне сале на Златибору и проширење хале у Чајетини. Говорило се и о унапређењу спорта код основаца, а посебан акценат дат је на родну равноправност у спорту.

Ivana Milojevic

„Заиста је похвално што се све више пара улаже у спортове којима се баве девојчице. Јер, призаћемо да година и деценијама се све више улагало у спортове којима се више баве дечаци, тако да наша општина може пример тога како се средства из буџета могу равноправно распоредити у складу са принципима родне равноправности“, каже Ивана Милојевић, координатор ученичког парламента.
И ђаци су имали шта да кажу. Пре свега, упознали су председника скупштине са својим радом и начином решавања проблема који их тиште.

Nadja Radibratovic

„У овој школској години одржали смо само један парламент, а сада следи још један коме ће присуствовати директорка школе, јер ћемо пробати да решимо проблем игранки, односно, да видимо да ли ће се оне одржавати до краја ове школске године. Јер, нама те игранке пуно значе, јер се ту опустимо после напорног учења“, каже Нађа Радибратовић, представник ђачког парламента.

Danilo Vesovic

„Ми учествујемо у раду школских тимова и присуствујемо седницама школског већа, што је веома важно како би ученици били упућени у све што се дешава у нашој школи. Наши ђаци немају примедбе на наш рад, јер све што нам предложе, ми се трудимо да све што нам се предложи, кажемо директорци, а она нам, уколико је то могуће, све испуни“,  каже Зорана Дробњак, председник ђачког парламента.

Zorana Drobnjak
Иначе, ђачки парчамент ОШ „Димитрије Туцовић“ из Чајетине и са Златибора ове школске године има 18 представника.

www.zlatiborpress.rs