Дигитализација библиотека – доступност културних садржаја

Интернет клуб Србије подржава мере којима Министарство културе и информисања “Сектор за развој дигиталне истраживачке инфраструктуре у области културе и уметности”, сугерише даље кораке у процесу унифицирања и препознатљивости установа културе на претраживачима . Тим поводом je у библиотеци „Љубиша . Ђенић“ у Чајетини одржана креaтивна радионица на којој су били присутни представници бројних установа културе .

На креативној радионици коју је организовао Интернет клуб Србије били су присутни представници установа културе Златиборског, Моравичког, Колубарског и Рашког округа, као и чланови мреже „Библиотеке нашег окружења“. Циљ ових радионица је изналажење начина који се могу предузети за обезбеђивање веће видљивости садржаја из области културе на интернету.

„Није случајно што крећемо баш из Чајетине, јер на Златиборском округу смо успели да путем поддомена урадимо примени-показни део и да покажемо да није битно где се шта налази, већ како се ради, а чињеница је да је то нешто чиме заиста овај округ може да се поноси. Присутни ће на један практичан начин видети како оно што се ради 8у малим срединама може бити доступно на глобалној мрежи, односно, како наша култура може да буде равноправна са свим оним што цео свет ради,“ рекао је Мирко Марковић, председник УО „Интернет клуб“ Србија.

Појава Мрежа библиотека на интернету у нашим условима постоји 18 година. Њено седиште је у Љигу. Схвативши добробит њеног постојања мале средине су препознале прилику да своје културне вредности могу да заједнички пласирају целокупној српској културној јавности, а и шире. У реализацији ПРАКТИКУМА ЗА КОРИШЋЕЊЕ НАЦИОНАЛНИХ ИНТЕРНЕТ ДОМЕНА .RS и .СРБ . учествују и представници Министарство културе и информисања, Сектор за развој дигиталне инфраструктуре у области културе и уметности. Циљ пројекта дигитализације није само претварање физичког објекта у дигитални запис, већ у видљивости дигиталних записа, видљивости рада библиотека и установа културе уопште, истакао је овом приликом др Дејан Масликовић, помоћник министра културе.

„Напоре које улаже Интернет клуб и Заједница библиотека улажу у дигитализацију библиотечких фондова је изузетно значајан. Министарство културе помаже њихове напоре помажући овакве пројекте: да се шире нове идеје, да се библиотекари упознају са новим тенденцијама, с употребом информационо-комуникативне технологије која управо треба да служи да се грађанима и корисницима библиотека омогући доступност грађе, за сада само у оквиру електронског записа, а надамо се ускоро да ће моћи да позајмљују књиге и у електронском облику, или делове књига, или да уче путем интернета, онлајн сервиса или клауд система“, истакао је др Дејан Масликовић, помоћник министра културе.

Један део сегмента дигитализације културне грађе и извора јесте и стандардизација националних интернет домена за установе културе, чиме ће домени бити унифицирани и као такви препознатљиви и широком броју корисника многобројних интернет претраживача.

www.zlatiborpress.rs