Чајетина поручује Министарству: Радна акција за гондолу једини начин да се изборимо са опструкцијом државе

Поводом саопштења Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре у којем се наводи да „Чајетина може да поднесе захтев за грађевинску дозволу за изградњу гондоле уколико постоји земљиште на коме је општина Чајетина уписана као власник”, да „Министарство не може да утиче на рад Управног суда”, те да, како се наводи, чињенице говоре да „не постоји никаква опструкција Министарства када је реч о изградњи гондола на Златибору”, желимо да обавестимо јавност о следећем:

У оквиру локацијских услова за издавање грађевинске дозволе за Голд гондолу Златибор дефинисано је пет фаза изградње Голд гондола Златибор. Проблеми које држава не жели да разреши постоје у свих пет фаза:

За прву, другу и трећу фазу, проблем је део земљишта у својини Републике Србије,а држалац ПК Златибор, који је практично отео државну имовину. У спору враћања државне имовине, на чему општина Чајетина инсистира, након  јучерашњег рочишта пред Управним судом, сасвим је јасно да ће предмет по други пут бити враћен на првостепени орган, односно на Катастар у Чајетини и да ће процес поново бити на почетку.  

Четврту фазу коче Министарство пољопривреде и Републички јавни правобранилац који не желе да се изјасне о решењу о експропријацији земљишта, утемељеној на решењу Владе Републике Србије о утврђивању јавног интереса. Министарство пољопривреде загубило је предмет за издавање решења за кабловод, те се и ово решавање и даље чека.

Пету фазу чека потписивање решења о преносу имовине на Општину Чајетина са Јавног предузећа Пошта Србије. Решење је израђено по основу сагласности, али већ месец дана је на чекању.
Решавање имовинских односа, дакле, кочи држава и њени органи и институције. Министарство грађевине није једно од њих, али свакако би могли да помогну.
Будући да држава и судови већ годинама опструишу решавање наведених проблема зарад политичких, али и финансијских интереса појединаца и моћника које штите, једини начин да се једна мала локална самоуправа избори за изградњу гондоле је радна акција у којој ће учествовати три хиљаде волонтера, грађана нашег краја.

Позивамо грађане Чајетине и општина Златиборског округа да се одазову нашој иницијативи да започнемо народну радну акцију, која ће зависно од временских услова, бити организована у наредних 15 дана. О тачном датуму народне радне акције обавестићемо јавност идуће седмице.  
Позивамо грађане да заједнички започнемо изградњу и реализацију инвестиције вредне 13.000.000 евра, која ће подићи ниво привреде нашег краја, довести стотине хиљада нових туриста и запослити нашу децу. Пошаљимо поруку Министарству и комплетној државној бирократији како народ може да гради своју општину и своју државу, насупрот онима који би да је разграђују, уништавају и отимају државну имовину.    

Са ове народне акције послаћемо још једну, кључну поруку: држава нема храбрости да раздвоји друштвени и државни капитал и каже народу шта је био предмет приватизације. Зато сада не можемо да утврдимо шта је државна имовина на Златибору и у свим општинама где постоје пољопривредни комбинати.   

Голд гондола Златибор је најдужа панорамска гондола на свету. Девет километара најмодерније ваздушне трасе златиборске гондоле повезаће центар Златибора са ски центром Торник. Почетак радова на гондоли, за коју је набављена готово сва потребна опрема, одлаган је више пута због тога што Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре блокира издавање неопходне документације.

Milan Stamatovic