Чајетина - Кнић : Оно што нас спаја

Прошле године у децембру тринаесторо деце из села Пајсијевића, општина Кнић, боравила је бесплатно на Златибору захваљујући пријатељским везама између Кнића и Чајетине и сарадњи ове две општине . Памтећи пријатељски гест, мала делегација из Кнића посетила је нашу општину, предајући у знак захвалности прикладне поклоне.
Сарађујући на пројекту изградње Спомен парка мајору Василију Луковићу на Цигли, општине Чајетина и Кнић створиле су услове за многоструку сарадњу. Један од резултата овог договора јесте стварање пријатељстких веза између ова два места, почев од сарадње међу младима . Наиме, чајетинска општина омогућила је прошлог децембра боравак книћанским малишанима на Златибору.

Knic

„На крилима те акције и тог зимовања прошлогодишњег, ми смо данас дошли овде да оставимо један траг, једну везу, успомену о томе, и пренесемо поздраве наше деце која су зимовала на Златибору“, рекао је овом приликом Драган Вујовић, члан Савета МЗ Пајсијевић.

Dragan Vujovic

У малој делегацији налазио се и Ненад Анђелић, ученик 3.разреда ОШ „Рада Шубакић“ из Пајсијевића који са зимовања на златној планини носи лепе утиске. У најлепшем сећању остало му је „клискање на златиборским падинама“, а посебан утисак оставила је на већину деце посета Стопића пећини која је „прелепа“, како описује Ненад. Заузврат је овај малишан позвао другаре из Чајетине да посете Кнић , где би им њихови вршњаци показали лепоте свога места.
Иначе, за мало место Пајсијевић чуло се шире у Србији преко акције за обнову школе, јер су се за њу заложили мештани села и родитељи, трудећи се да не дозволе да школа одумре.

Knic

„Увек треба нешто ново урадити. Ако се ништа не ради, ништа се и не дешава, и деца и млади људи теже да оду одатле. Ако немају неку будућност, немају разлога ни да буду ту“, прича Предраг Пантовић, председник Савета МЗ Пајсијевић. „Тренутно школу завршавамо, а следеће би требало да реновирамо Дом културе.“
Брига о опстанку школа и оживљавању села је нешто што се у чајетинској општини и те како разуме, па се планира јачање веза са Книћом и на другим плановима.
„Ми планирамо, наравно, да кроз многе заједничке активности, било у оквиру ликовних колонија као што смо то и раније радили, или у оквиру неких књижевних вечери, или пријема деце, њихових клубова из основних школа, туристичких активности и слично, сарадњу наставимо“, потврђује Бојана Божанић, директорка предузећа „Голд гондола“. „Разговарали смо данас о доласку још већег броја деце овде, на Златибор, јер је важно да та млада деца из школа направе неке контакте овде, да остану пријатељи са децом из овдашњих школа, да кроз културно-уметничка друштва такође размењујемо нека искуства, да одлазимо и долазимо једни код других.“

Knic

„Читава ова прича је фантастична, пример будућим генерацијама, а свакако деци“, каже Марија Сретеновић, одборница у СО Кнић. „Искрено се надам да ће та иста деца, која су сведоци свега овог, наставити даље и да ће им ово бити једна добра основа и почетак неког њиховог бољег времена“.

Knic

На крају званичног дела посете, слику средњовековног града Борча и манастира посвећеног Архангелу Гаврилу , која је рад академског сликара Станка Родића, предао је представницима општине Чајетина најмлађи члан книћанске делегације.

www.zlatiborpress.rs