Амбасадор Руске федерације у посети Чајетини

Општину Чајетина посетио је амбасадор Руске федерације, Александар Конузин. У Библиотеци „Љубиша Р. Ђенић“,у среду 18. априла, уприличен је састанак са привредницима златиборског краја којем су, поред амбасадора Конузина и председника Општине, Милана Стаматовића, присуствовали и народни посланици Арсен Ђурић и Ненад Поповић.

Обраћајући се привредницима, Александар Конузин је рекао: "Где год да путујем по Србији, трудим се да се састанем са привредницима, јер сам дубоко убеђен да имамо огроман потенцијал за сарадњу који није у потпуности искоришћен.“

Амбасадор Конузин је приметио да су привредници у Србији прилично пасивни у тражењу нових тржишта за своје производе, а да је Русија велика земља која има пуно понуђача. Спремност за сарадњу постоји, али се морају изнаћи путеви који ће допринети да та сарадња уроди што бољим плодом. Примери добре праксе су свакако предузеће „Златиборац“ које је недавно послало први контигент својих производа на руско тржишта, а што се тиче здравственог туризма који би, према мишљењу Конузина, требало форсирати, ту је Специјална болница „Чигота“ која од 2004. године има пацијенте из Русије. Такође је недавно обновила годишњи уговор са једном од највећих светских компанија, „Гаспромњефт“.

О условима пробијања на руско тржиште говорио је и народни посланик Ненад Поповић, рекавши да би привредници требало да што више користе споразум о слободној трговини са Руском федерацијом који једино Србија има, посебно из тог разлога што су данас тим споразумом обухваћене и Белорусија и Казахстан. То је тржиште од 170 000 000 људи са перспективом проширења.

Привредници Чајетинске општине изнели су своја искуства о приступу на руско тржиште, као и предлог да се у држави створи институција која би у пласирању производа могла помоћи малим привредницима.Након састанка, чајетинска делегација са амбасадором Конузином, посетила је предузеће „Златиборац“.