Aкција „Ауто искључи, ноге укључи“ одржана у Чајетини

Акцију „Ауто искључи, ноге укључи“ у оквиру манифестације „Деца међу нарцисима“ данас је у Чајетини организовала предшколска установа Радост са циљем да промовише важност здравих животних навика и безбедност деце у саобраћају.

Велика колона деце изненадила је Чајетинце шетњом кроз центар, предшколци и основци носили су пароле којима се подиже свест о безбедности у саобраћају, а шетња представља и вид физичке активности, коју подржава промортер акције Владимир Грбић. Прослављени одбојкаш похвалио је локалну заједницу у Чајетини рекавши да се увек одазива акцијама у које су укључени деца и здравље.

- Овакве акције служе томе да дођемо к свести и схватимо колико је важно да проводимо време са нашом децом. Она траже посвећеност и доследност. Како их ми будемо спремали, таква ће нам деца бити сутра, и тако ће представљати нас било где, у сваком сегменту друштва. С те стране, веома је важно да бар почнемо да мислимо о сопственом здрављу, а овакве акције су први корак,

поручује Грбић. Акција „Ауто искључи, ноге укључи“ има за циљ да промовише важност здравих животних навика и безбедност деце у саобраћају и да се животна средина у којој деца одрастају учини безбедном, еколошки прихватљивом и развојно стимулативном. За време акције промовисана је идеја о смањеном коришћењу аутомобила у центру Чајетине, да родитељи децу до вртића доводе а не довозе, а деца до школе да самостално пешаче. Директорка предшколске установе Радост Јелена Митрашиновић Брашанац рекла је да је фасцинирана изгледом ове акције.

- Да бисмо неке наше лоше навике променили, морамо променити конструктивне облике понашања. Ми смо данас показали нашој деци како треба да се понашамо. Надам се да ћемо у том духу и наставити, каже директорка вртића. У шетњи су поред малишана и њихових родитеља учествовали и представници локалне самоуправе, Савета за безбедност саобраћаја, Полицијске станице, Црвеног крста, Дома здравља, Основне школе, Спортског центра,  јавних предузећа и свих осталих значајних актера из локалне заједнице, а на челу колоне био је председник општине Чајетина Милан Стаматовић.

- Дужност сваког грађанина, поготово нас општинског руководства и свих институција је да помогнемо да се отклоне те баријере и да деца буду што безбеднија у саобраћају, и од свих других опасности које данас вребају нашу децу, сматра Стаматовић. Ова акција спроведена је у оквиру манифестације „Деца међу нарцисима“ која се одржава од 15. до 19 маја у организацији Спортског центра Чајетина.

www.zlatiborpress.rs