„Времеплов за незаборав“

У Трнави је јуче отворена 25. ликовна колонија у организацији Спортског центра,ТО Златибор и галерије „Трнава“ а под покровитељством општине Чајетина. Ово је друга година како врата свог дома и галерије, пријатељима и сликарима, уместо скулптора Владимира Митровића,отвара његова породица трудећи се да очува овај битан фрагмент у мозаику културних дешавања златиборског краја.

Trnava

„Једини мој и вољени тата, малопре сам завршила са сређивањем галерије, а ти знаш шта то значи – Колонија може да почне! Сутра је велики дан,јер ће се овде окупити твоје колеге,пријатељи и поштоваоци,људи који су те волели и уважавали. Само… сутра ће све бити другачије него претходних година…“, записала је Љубинка Митровић, кћи скулптора и сликара Владимира Митровића у сусрет 24. ликовној колонији у Трнави. Речи које ће,на жалост, надаље важити за сваку наредну колонију.Она се на отварању 25.колоније у Трнави захвалила у име своје породице и своје лично име на подршци коју им и надаље пружају бивши и садашњи учесници Колоније, јер само тако и има смисла наставити оно што је њен отац неговао овај дуги низ година.
„Ове године имамо 11 уметника. Овогодишњи учесници и они који се радо одазивају на наш позив довољно говоре о квалитету и значају ове колоније“, рекла је овом приликом испред организатора, СЦ Чајетина, Горица Станић.

Ликовна колонија у Трнави која од ове године носи име свог оснивача,Владимира Митровића,отворена је изложбом његових слика и скулптира. За ову прилику, писац Милосав Радибратовић је припремио својеврстан запис у виду брошуре под називом “Времеплов за незаборав“. Он нас подсећа на живот и дело преминулог скулптора, на значај његових радова и саме Колоније у Трнави, као и на речи које су му посветили песници, сликари, пријатељи,познаници…

Vlade Mitrovic
„Илустрована је са доста слика и вајарских радова почев од прве спомен-бисте народног хероја Сава Јовановића Сирогојна, па до капиталних дела,споменика Хаџи Мелентију Стевановићу у манастиру Рачи и споменика патријарху Гавеилу Рајићу Рашковићу који је подигнут код манастира Дубица у нововарошком селу Божетићома“, рекао је Милосав Радибратовић .
Ужички сликар Драган Димић који је учествовао у преко 70 ликовних колонија широмСрбије, о овој, на посебан начин јединственој колонији, каже:
„Вечерас сам у неком јаком раскораку емоција. Пре свега, годинама долазим и први сусрет је са мојим драгим и незаборавним пријатељем,међутим вечерас је то нешто другачије. А та друга емоције је та што ми је стварно драго да се колонија наставља. Највише сам волео да овде долазим,пре свега златиборски амбијент, какав јесте пребогат је природним богатствима, инспиративан за оно што ја желим да сликам, да не говорим о гостопримству (сви ми,сликари, то причамо) и о присуству Владимира – колико је он то стварао срцем, колико је уложоп труда, енергије“.
Ликовна колонија ће радити до 17. августа.

www.zlatiborpress.rs