„ЕПСКА СРБИЈА“ – ПРОМОЦИЈА У ЧИГОТИ

У Малој сали“ ЧИГОТЕ“, у уторак, 29. aвгуста у 20.30 биће представљена нова књига Милисава Савића Епска Србија.
Милисав Савић, писац, књижевни историчар и преводилац, доктор наука. Рођен је Власову код Рашке. Факултет је завршио на Филолошком у Београду, где је и магистрирао а потом и докторирао. Био је уредник а и директор Просвете. Радио је као професор на Лондонском, Њујоршком, Фирентинском, Лођком и Ново Пазарском универзитету. Романи су му преведени на грчки, енглески, словеначки, македонски, бугарски, румунски.. За животно дело добио је награде; Стефан Првовенчани(2008), Рамонда Сербика Милован Видаковић (2014), Витез српске књижевности(2015). За целокупно приповедачко дело: Вељкова голубица (2012).
Аутор је култних књига: „Бугарска барака” (1969, награда листа „Младост”), „Младићи из Рашке” (1977), „Ујак наше вароши” (1977, Андрићева награда), „Љубави Андрије Курандића” (1972), „Топола на тераси” (1985), „Ћуп комитског војводе” (1990), „Хлеб и страх” (1991, НИН-ова награда), „Ожиљци тишине” (1996, награда „Мирослављево јеванђеље”), „Принц и сербски списатељ” (2008, награда „Лаза Костић”), „Римски дневник приче и један роман” (2008, награда „Душан Васиљев”), „Чварчић” (2010). За путописну књигу „Долина српских краљева” (2014) добио је награде „Љубомир П. Ненадовић” и „Глигорије Божовић”. Затим “Ла санс пареилле”/2015), добио је награде Меша Селимовић, Бора Станковић, Петар Кочић, Стефан Митров Љубиша, Вукова награда
После пролећног путовања 2013. године по рашкој области, које је описао у књизи „Долина српских краљева“, Милисав Савић ходочастио је места из наше епске поезије.
Пут га је водио од Скадра до Солуна, од Хиландара до Прилепа, од Равних Котара до Купинова у Срему, од Косова до Романије, од Моштанице у Босанској Дубици до Мачве, од Вршца до Рудника, од Свете Тројице у Пљевљима до Озрена крај Зворника, од Раванице до Девича…
Савић је трагао за портретима наших најчувенијих епских јунака насликаним на иконама и фрескама у Доруну, Карану, Руденици, Каленићу, Раваници, Манасији, Дечанима, Грачаници, Пећкој Патријаршији и другим манастирима.
Kњига Епска Србија представља не само опис путовања кроз стварне и митске пределе српске епике, већ је и узбудљива прича о нашим најлепшим народним песмама, од првих записаних па до Вукових. Књига је богата са преко 600 фотографија у боји, које је снимио сам аутор.

Epska Srbija
www.zlatiborpress.rs