Скулптуре Миладина Лекића

Skulpture Lekic

САМОНИКАО КАО ВОДА

Наивна уметност међ' Србима је самоникла, као вода, ветар и растиње.
Златиборци постану (уметници - дрводеље) чим почну чувати стоку, а то значи, од малена, од времена када почну млецати.

Прва им је рукотворина шарање прутића, и то не било којег, већ оног са нежном кором и још нежнијим ликом. То им је прва вајарска резбарија. А онда, улепшавају корице перореза и ножева, па кундака од правих и измишљених пушака, поклопце кутијица у којима се чувају свакојаке ствари, и све тако док им се не заметну брчићи и букну увета.

Када се то догоди престану се играти. Само остану они којима је то Бог одредио. Један од таквих је Миладин Лекић из Шљивовице, који је себи изрезбарио стадо и девојку, змију и вука, аждају и птицу, па се са њима дружи и разговара.

У селу Јабучју код Лајковца, недалеко од знамените пруге цело село личи на своје дрводеље, на Станисављевиће: Драгишу, Милана, Жику и Весну и оне што тек бирају дрво и нож. Има села који личе на своје сликаре, као сто нека села личе на воћњаке и златиборска Јабланица на своје катранџије и катран. О Миладину се мало зна, а било је и рано, није он певач па да му посао обаве други. Његовом руком резбари његова душа изникла из мајчиног недра.
 
Miladin Lekić

Излагао је на Златибору и Б. Башти, пред својом кућом и својом кошуљом. Чинило му се да може и уме све. Урођени дар ствара и тера на стварање. Узалуд је изучио за мајстора механичара. Милије му је дрво орахово и дрво крушково.

Постајати вајар у Србији то је Сизифов посао. У Србији је све вајано и све пропашћено. Ко зна који је ово вајарлук на помолу и који је ово дрводеља у повоју. Ма како било, Миладин Лекић је у прсте улио глето и дељицу, нож и глачалицу и као што су се у ајдуке одметали, одметнуо се међ' оне који траг себе у дрвету остављају.

Лекић је рођен 1978. године у Ужицу. Живи у Шљивовици. Његов почетак је окоренио. Ми смо ту, да би видели шта ће из те шушке и пиљевине изнићи, шта ће окрилатити и шта полетети. За сада је то дар. А то је довољно. И не само то...

Забележио: Слободан Ристовић

Skulpture od drveta

ЛЕКИЋ МИЛАДИН
31244 Шљивовица

Тел: 031.830.379 и
064.20.32.854

E-mail:skulpturelekic@ptt.rs

Miladin Lekić drveni sto