Библиотека у Чајетини

Чајетинска Библиотека има дугу традицију. Основана је јуна месеца 1904. године и за све то време увећавала своје фондове и организовала значајне културне манифестације чији је значај превазилазио локалне оквире.

Највећи допринос успешном раду Библиотеке је дао дугогодишњи радник Љубиша Р. Ђенић (провео на раду у Библиотеци од 1947. до 1976.), добитник Вукове награде 1964. године. Захваљујући њему Библиотека је такође често бивала добитник престижних награда и одликовања. Данас она с поносом носи његово име.

Библиотека у Чајетини је центар културног и духовног живота Општине. Поседује књижни фонд од око 50.000 књига. Од посебног значаја су завичајни, фонд старе и ретке књиге, као и фонд периодичних публикација. У оквиру библиотеке налази се и музејска збирка која поседује изузетно ретку и вредну нумизматичку збирку, старо оружје, оруђе, посуђе, народну ношњу и накит из овога краја, као и старе и вредне фотографије.

У просторијама библиотеке налази се метеорит тежак преко 60кг који је негде с почетка века пао на ово подручје.

Библиотека је место у коме се одржавају многе културне манифестације а њени гости били су бројне значајне личности попут Матије Бећковића, Добрице Ерића, Љубивоја Тадића, Жарка Требјешанина, Ружице Сокић, Милете Продановића и других.

Библиотека је смештена у старој згради с почетка XX века која је 2000. године реновирана и спада у најлепше објекте у Чајетини.

Biblioteka u ČajetiniБиблиотека у Чајетини

тел: 031/831-380, 831-924
e-mail: biblioteka@ptt.rs
www.bibliotekacajetina.org.rs