Успешно завршена прва година реализације пројекта "Златиборско-комски пашњаци"

Пројекат "Златиборско - Комски пашњаци“ реализује се у оквиру Програма прекограничне сарадње Србије и Црне Горе, а финансира из фонда Европске уније. Партнери су општина Чајетина и општина Андријевица, а циљ је унапређење млекарства.

У општини Чајетина у оквиру пројекта, планирана је изградња лабораторије за испитивање микробиолошке исправности млека, а од активности реализоваће се обуке запослених и едукација фармера. На конференцији за новинаре, која је одржана 23. децембра представљени су досадашњи резултати пројекта, као и преостале активности.

Финални радови на адаптацији објекта, који се налази у Кривој Реци приводе се крају. Током децембра набављен је намештај, инсталирана је опрема високог квалитета, а набављена је и рачунарска опрема. У склопу активности, у сарадњи са Ветеринарским специјалистичким институтом из Краљева обављена је и обука технолога за рад у лабораторији. Током новембра  у сарадњи са произвођачима са подручја општине Чајетина извршена  је анализа  тридесет узорака млека, и готово све је спремно за пуштање у рад лабораторије, рекао је Владимир Бојовић, директор предузећа  "Златиборски Еко Аграр“, институције која је основана кроз пројектне активности током јуна 2010. године.

Драган Милосављевић консултант на пројекту, истакао  је да предстоји поступак акредитације лабораторије у Кривој Реци од стране овлашћене државне агенције и добијање сертификата о валидности и усклађености метода које се користе у лабораторији са релевантним међународним стандардима. Две су основне функције лабораторије, пре свега анализа млека за превенцију појаве болести код крава, посебно клиничког маститиса, који се ни на који други начин не може открити, и квалитативна анализа која ће штитити произвођаче млека од самовоље млекара, с обзиром да се обрачун цене врши на основу резултата тих анализа. Таква савремена лабораторија са акредитацијом моћи ће да врши анализе млека и за млекаре са других подручја, што је услов и за економску одрживост, јер сама лабораторија неће моћи да опстане без подршке, општине, Министарства пољопривреде и других заинтересованих страна.

Са једном оваквом лабораторијом, уз пордшку још неких институција, пре свега  Завода за заштиту здравља из Ужица и и Иновационог центра из Ариља може се гарантовати здравствена исправност и безбедност хране која се производи у златиборском крају, а може се радити и на прибављању сертификата о органском пореклу те хране и заштити географког порекла традиционалних производа. "То је тренд у свету и ради се у свим туристичким центрима , па зашто би Златибор био изузетак.'', навео је Милосављевић.

На сајту www.екоаграр.орг, веб презентацији овог пројекта, постављен је и одељак УКУСИ ЗЛАТИБОРА, у оквиру кога се налази база са контактима произвођача пршуте, сира, кајмака, меда и ракије са територије општине Чајетина.