Одржани "Дани пастрмке" у Љубишу

Село Љубиш је место поштених горштака, који су судбином предодређени да живе на огњишту својих предака. Баве се воћарством, пољопривредом, сточарством, али и производњом пастрмке, а све то у правцу развоја овог места. Тако су дошли на идеју да се пастрмка промовише у правцу здраве хране. Из свега тога, произашла је манифестација под називом „Дани пастрмке“, с тим да пастрмка буде заштитни знак овог места. Уз помоћ локалне самоуправе, идеја је спроведена у дело и пастрмка је постала заштитни знак по питању квалитета, али и количине. Другу по реду манифестацију „Дани пастрмке“ отворио је председник општине Чајетина, Милан Стаматовић.
Pastrmka

„Поштовани пријатељи, добро дошли у Љубиш и хвала вам што сте вашим присуством подржали ову манифестацију, која ће, надам се, од ове године да прерасте на регионални ниво, јер производња пастрмке у овом брдско планинском подручју и у целом Златиборском округу, сигурно заслужује то, да ова манифестација прерасте у један шири скуп, а да се то дешава овде у  Љубишу и да органску производњу подржимо, сачувамо и да ја омасовимо“, рекао је Милан Стаматовић, председник општине Чајетина.

Dani pastrmke
Туризам је главна привредна грана наше општине, тако да је главни мотив и овог догађаја управо туризам.

„Овај догађај свакако доприноси даљој видљивости села Љубиш и свих његових потенцијала који се могу видети овде.  На првом месту нетакнута природа, сеоски амбијент, а свакако рибњаци са пастрмком и многим угоститељским објектима у Љубишу. Све ово представља мотив више за туристе који бораве на Златибору да дођу и осете чари златиборског села Љубиш“, каже Миљко Радишић из ТО Златибор.

Dani pastrmke

Прво место освојили су Новица Јоксимовић и Мирослав Биљејић из Пожеге. Главни кувар био је Мирослав, а Новица организатор. Пекли су пастрмку на роштиљу и у фолији, такође на роштиљу. Мало домаћег зачина и додаци медитерана. Многи су били изненађени укусом управо због медитеранских зачина.
„Рођен сам у Љубишу, али живим  у Пожеги последњих 30 година. Риболовом се бавим од малих ногу. Одрастао сам на реци Љубишници, хватајући пастрмку. као млад сам почео и да је спремам и да се бавим специјалитетима за своју душу и друштво“, прича Новица Јоксимовић.

Dani pastrmke

Друго место освојила је Милка Пајовић из Ивањице. Овај део угоститељства није јој главно занимање, већ хоби. По наговору пријатеља дошла је да се такмичи и освојила је награду.
„Пастрмку припремам више од 20 година, јер славим Светог Николу. Од малена знам за тај рецепт, који није тајна. Битно је риба буде свежа, добро оцеђена и очишћена. Пуни се преливом од белог лука, першуна, лука влашца, вегете и још зачина за рибу, мало сирћета и лимуновог сока, а тајна добре припреме је пржење рибе на масти“, саветује Милка Пајовић.

Dani pastrmke

Ресторан „Жубор“ из Прибојске Бање освојио је треће место. Награду је примио Жељко Јањушевић, иначе радник овог ресторана.
„Учествујем први пут на „Данима пастрмке“, а у спремању рибе је учествовао Стеван Смиљанић, а ја сам им помагао око декорације“, каже Жељко Јањушевић.
„Дани пастрмке“ протекли су у пријатном амбијенту, а треба рећи да су сви такмичари победници у складу са квалитетом те врсте хране. Организатор ове манифестације је МЗ Љубиш, покровитељ је општина Чајетина, а свесрдну помоћ пружили су и ЈП „Културно спортски центар Чајетина“, ТО Златибор и Златиборски Еко аграр.

Dani pastrmke
www.zlatiborpress.rs